Sončni panel

Tako kot je vsaka celota sestavljena iz majhnih delčkov, ki so med sabo povezani, je tudi sončna elektrarna sestavljena iz majhnih sončnih celic, ki so med sabo funkcionalno povezane v večje enote. Ta večji skupek celic imenujemo sončni panel oziroma sončni modul in predstavlja sončne celice, ki so med sabo povezane ter postavljene v okvir.

Brez sončnih celic nobena sončna elektrarna ne bi proizvajala električnega toka. A ker ena sama sončna celica proizvede bore malo elektrike, jih je smiselno med sabo povezati. Za lažji prenos ter namestitev na površino, ki je obsijana s soncem, so te celice postavljene v aluminijast okvir. Sončni panel pa je na zunanji strani obdan s steklom, ki ga tako ščiti pred vremenskimi vplivi, kot so dež, sneg, mraz ali celo toča.

Sončne panele lahko med seboj povežemo
Nameščanje sončnih panelov

A tudi en sam sončni panel oziroma modul ne proizvede tako veliko elektrike, kot bi si želeli. Zato je sončne panele možno med sabo povezovati ter na takšen način ustvarjati večje solarne sisteme oziroma sončne elektrarne, ki lahko proizvedejo bistveno več energije, kot pa en sam sončni panel. Seveda je odvisno, kako sončne panele med sabo povežemo. Če jih povežemo vzporedno, jim povečamo moč, zaporedna vezava pa poskrbi za večjo napetost.

Eno izmed najpogostejših vprašanj, ki se tičejo sončne elektrarne, je, koliko sončnih panelov moramo med sabo povezati, da dosežemo želeni rezultat. Enostavnega odgovora na to vprašanje ni. Najprej moramo vedeti, koliko elektrike želimo proizvesti in za kaj bomo to elektriko uporabili. Nato se moramo odločiti, kakšen sončni panel bomo kupili. Vsi paneli nimajo enakih lastnosti in so zato tudi različno efektivni. Efektivnost v tem primeru pomeni odstotek moči, ki se pretvarja iz svetlobe v električno energijo. Tako dosežejo paneli, izdelani iz amorfnega silicija, nekje do 8% izkoristek, mono in polikristalni pa tudi do dvakrat več. Iz teh podatkov lahko nato izračunamo, koliko modulov moramo kupiti ter kako jih moramo med sabo povezati, da bomo sončno energijo izkoristili kar najbolje

Kako delujejo sončni paneli

Omenili smo že, da je pomembno tudi to, za kaj bomo proizvedeno elektriko uporabili. Po njihovi namembnosti sončne panele namreč delimo na samostojne ter na omrežne. Samostojni sončni panel je namenjen uporabi na vikendu, v gorski hišici, na morju – skratka na lokacijah, kjer ne potrebujemo konstantnega vira elektrike skozi celo leto. Takšen sončni panel poleg osnovne strukture vsebuje tudi akumulator, kamor se odvečna energija shrani in iz koder jo lahko črpamo, ko jo potrebujemo. Verjetno vam je sedaj že jasno, da omrežni sončni panel pomeni popolno nasprotje svojemu samostojnemu bratu. Takšen panel je primeren za proizvodnjo elektrike, ki jo nato pošiljamo v električno omrežje. Zato je bistveno večji, pomembno pa je tudi, da je izdelan iz materialov, ki nudijo kar najboljši izkoristek sončne svetlobe.

Cene sončnih panelov z leti padajo. Leta 1970 je bila cena na 1W (watt) moči panela okoli 170 ameriških dolarjev, danes pa je ta cena padla na manj kot štiri dolarje na watt. To pomeni, da je investicija v sončno energijo resnično pametna investicija, ki se nam bo v nekaj letih povrnila, nato pa nam ob rednem in vestnem vzdrževanju nosila samo še zaslužek.

Objave iz iste kategorije: