Oskrbimo večje travnike z motorizirano kosilnico

Košnja večjih travnikov in drugih površin je lahko zelo zamudna, če za to nimamo primernega orodja. Dandanes je za omenjeno nalogo najbolj učinkovita samohodna kosilnica. Temu je tako, saj je motorizirana. Tako hitro pokosimo travo tudi na zelo velikih površinah. Z uporabo dodatnih tehnologij, kot so zbiralniki pokošene trave, pa lahko obenem tudi nahranimo naš travnik. Samo vzdrževanje kosilnice pa je dandanes zelo preprosto, saj so nadomestni deli na voljo za nakup preko spleta, če se nam kaj pokvari.

Hitrejša košnja s pomočjo močnega motorja

Največja prednost samohodnih kosilnic je ta, da ne zahtevajo od nas, da jih porivamo po travniku. Tako ne potrebujemo uporabljati fizične sile, saj motor poganja kosilnico. Tako ni pomembno, kako velik je travnik, saj lahko hitro pokosimo travo brez velikega napora.

Večina navadnih kosilnic je primernih za košnjo po ravnih površinah. S samohodno kosilnico pa lahko poskrbimo tudi za travo in plevel, ki raste na pobočjih in strminah. Sama izkušnja vožnje pa je podobna, kot če bi vozili počasen avtomobil. Tako, da je uporaba samega stroja tudi zelo zabavna. Nanj pa lahko tudi namestimo mulčer, ki nam omogoča, da ob košenju tudi pognojimo travnik. Tako bo zemlja in tudi trava ohranila svoje zdravje, saj ne bomo uporabljali umetnih gnojil, pospeševalcev rasti in raznih kemikalij.

Samohodna kosilnica
Največja prednost samohodnih kosilnic je ta, da ne zahtevajo od nas, da jih porivamo po travniku

Mulčerji nam pomagajo ohraniti zdravje zemlje

Med košenjem se vršički trave nabirajo na tleh. Te pa sčasoma izpustijo iz sebe hranila. Ta hranila so naravna, saj se v mulčerju nabirajo samo organski ostanki rastlin, ki so na našem travniku. Ta pa so:

Dušik je nujno potreben element za zdravo travo

Dušik je nujno potreben za ohranjanje zelenega travnika. Zemlja bogata z dušikom spodbuja rastline, da se razvijajo. Tako bo trava čudovite zelene barve ter zelo gosta.  Čeprav se dušik nahaja v naši atmosferi v neverjetno velikih količinah, ga rastline ne morejo uporabiti. Dodati ga moramo z gnojili ali drugimi hranili v samo zemljo. To pa najlažje storimo z mulčerji, saj pobirajo vršičke pokošenih rastlin, ter jih razpodelijo po površini zemlje. Tako se iz ostankov izločijo bogata hranila, ki bodo obogatila zemljo.

Samohodna kosilnica
S samohodno kosilnico pa lahko poskrbimo tudi za travo in plevel, ki raste na pobočjih in strminah.

Kalij je mikro-hranilo, ki spodbuja rast trave 

S samohodno kosilnico lahko zagotovimo, da bo naš travnik dobil potreben kalij. Načeloma se nahaja v vsaki vrsti zemlje, vendar ga je v nekaterih več, kot v drugih. Tako je pomembno, da ga dodamo preko gnojil ali z mulčerji. Rastline potrebujejo kalij za rast in razvoj. Poleg tega pa je nujen element za višjo odpornost trave proti stresu, ki ga predstavljajo suša, razne bolezni ipd.

Fosfor potrebujejo korenine trave

Za zdravje rastline je majhna količina fosforja priporočena. Trava ga potrebuje za gradnjo močnih podzemnih omrežij korenin. To pa je pomembno za primer škode, ki ga lahko povzroči suša. Gnojila že vsebujejo majhno količno fosforja. Temu pa je tako, saj velike količine omenjenega elementa hitro onesnažijo vodo. Z mulčerji pa zagotovimo, da se fosfor povrne iz pokošene trave nazaj v zemljo.

Med košenjem se vršički trave nabirajo na tleh.
Mulčerji nam pomagajo ohraniti zdravje zemlje

Samohodna kosilnica je idealna za večje travnike

Ročne električne in bencinske kosilnice so v večini primerov najboljše za oskrbovanje manjših zelenih površin. Za večje površine pa so idealne samohodne kosilnice, ki jih poganja električni ali bencinski motor. Temu je tako, saj bomo z njimi hitro obdelali velik travnik, ne da bi pri tem mogli delo preložiti za več ur ali dni.

Na motorizirane kosilnice pa lahko tudi pritrdimo različne nastavke, kot so mulčerji, plugi, vreče s semeni ipd. Tako lahko napravo tudi uporabimo za odstranjevanje snega v zimskemu času, oranje vrta in še mnogo več. Namestimo pa lahko tudi različne moderne in pametne nastavke, ki pomagajo pri zračenju zemlje, odstranjevalce mrtve trave ipd. 

Brez težav je moč najti nadomestne dele za kosilnico

Moderne samohodne kosilnice so zelo dobro tehnično podprte s strani proizvajalcev in uradnih partnerjev. Tako je možno dobiti nadomestne dele na spletu, če jih potrebujemo. Na spletni strani www.ab-doo.si so na voljo različne kosilnice, kot tudi nastavki ter rezervni deli. Tako lahko brez skrbi vzdržujemo svojo tehnično opremo in nemoteno naprej oskrbujemo svoj vrt.

Za večino manjših kosilnic je težko najti nadomestne dele. Slednje, ko se pokvarijo, smo v večini primerov prisiljeni kupiti novo napravo. Pri motoriziranih kosilnicah pa ni tako, saj je to v bistvu vozilo. Tako so tudi nadomestni deli zelo dostopni, kot tudi dodatna oprema, kot so mulčerji.

Preberite si še članek o optimalnem izkoristku solarnega panela.

Objave iz iste kategorije: