Sončni sledilniki so tu!

Bil je čas ko so sončni sledilniki predstavljali veliko finančno investicijo. Govorimo seveda o avtomatskih sončnih sledilnikih. Ročni so cenovno obdržali nizke cene. Vendar pa za moderno gospodinjstvo ročni sončni sledilniki ne pridejo v poštev. Le ti so preveč zamudni za povprečnega posameznika.

Avtomatski sledilniki pa so, kot omenjeno šele pred parimi leti dosegli cenovno dostopne stopnje. Le s tem so postali dostopnejši, s tem pa sončni kolektorji dosti bolj učinkoviti.

Ni skrivnost, da sončna energija ni ena najbolj produktivnih kar se tiče samega izkoristka. Vendar pa je ena izmed energij prihodnosti, saj je le ta čista. In prav pojav cenejših sončnih sledilnikov je pomenil nov razmah uporabe tovrstnih kolektorjev.

Sončni sledilnik
Sončni sledilnik

Kaj je sončni sledilnik?

Seveda je potrebno sploh obrazložiti, kaj sončni sledilnik sploh je. Na kratko je to naprava, ki omogoča sledenje soncu. S tem se ustvarja optimalni kot za zbiranje energije. Že samo par stopinj izven optimalnega kota dostikrat pomeni veliko manjši izkoristek sončnega kolektorja.

Je za vas?

Seveda pa moramo razmisliti, če je sledilnik optimalna rešitev za našo situacijo. Glede na vrsto kolektorja so priporočene različne vrste sledilnikov. Le tu pa morate upoštevati načelo izkoristka. To pomeni, da poizkušate doseči čim bolj optimalen zajem sončne svetlobe. Za to je ponavadi nujen sledilnik, so pa primeri, kjer temu ni tako. Zato razmislite sledeče: Ali vam bo sledilnik doprinesel več energije kot bi jo dobili če bi postavili večji kolektor? Za isto ceno seveda. Po tem ključu se boste lahko čisto upravičeno podali v nakup sončnega sledilnika in od le tega imeli korist.

V Sloveniji je trend namestitve sončnih kolektorjev dobil zalet preko določenih podpor s strain države in Evropske Unije. Brez le teh je dosti težje namestiti kolekotrje v razumnih finančnih okvirijih. Zato se brez dvoma posvetujte o tem preden se odpravite v nakup!

Klimatske naprave z najnovejšo tehnologijo

Klimatske naprave so pri svojem delovanju izredno učinkovite. Tako se uvrščajo v sam vrhu razredov energijske učinkovitosti, kar se tiče ogrevanja in hlajenja. Enako pa velja za toplotne črpalke, ki pri delovanju zelo učinkovito porabljajo električno energijo. Več pa si preberite v članku tako da sledite povezavi v tekstu.

Objave iz iste kategorije: