Sončna elektrarna

Sončna energija je okolju prijazna energija in je ena izmed najbolj obetavnih energij, kar jih danes poznamo. Sončna energija, iz katere nato pridobimo elektriko, ima izredno moč, na razpolago je že več kot 5 milijard let, ob vsem tem pa je ta energija čista in ne obremenjuje okolja. Razumljivo je, zakaj se vedno več ljudi, tako po svetu kot tudi v Sloveniji, odloča za izdelavo sončne elektrarne. Ljudje smo namreč ugotovili, da je sončna elektrarna koristna za naše okolje, z njo pa lahko tudi zaslužimo.

Sončna elektrarna je sestavljena iz sončnih celic
Primer sončne eletrarne

Sama sončna elektrarna je sestavljena iz sončnih celic. Od števila le-teh je odvisno, kako velika bo naša elektrarna in koliko elektrike bomo z njo proizvedli. Sončne celice so sestavljene iz najmanj dveh spojenih plasti, ki sta izdelani iz polprevodnega materiala. Ta material postane prevoden, ko ga obsijejo sončni žarki in tako se proizvodnja elektrike prične. Danes najpogosteje uporabljen polprevodni material v sončnih celicah je silicij, ki ga v naravi najdemo v velikih količinah.

Obstaja kar nekaj razlogov, zakaj bi se odločili, da na naši strehi ali sončnem travniku zaživi sončna elektrarna.

1. Sončna energija – čist in obnovljiv vir energije:

Sončna energija je eden izmed najčistejših virov energije na Zemlji. Pri pridobivanju elektrike tako ne pride do tvorbe stranskih produktov, ki bi obremenjevali okolje. Sončna elektrarna ne proizvaja nobenega hrupa, ki bi motil okoliške ljudi, prav tako pa ne proizvaja toplogrednih plinov, kot je na primer ogljikov dioksid. Energija, ki jo pridobimo s pomočjo sonca, je čista in ne samo, da ne obremenjuje okolja, ampak pripomore tudi k zmanjšanju učinkov globalnega segrevanja. Prav tako je ta vir energije obnovljiv, saj energijo, ki jo potrebujemo za tvorbo elektrike, zajemamo iz stalnih naravnih procesov, ki na Zemlji tečejo že tisočletja.

2. Enostavnost:

Izdelava sončne elektrarne dandanes ni več tako zahtevna, kot je bila včasih. Veliko podjetij se že ukvarja z izdelavo in postavitvijo sončnih zbiralcev, zato nas ni treba skrbeti, ali bo naša elektrarna delovala tako, kot je potrebno. Pomembno je le, da izdelavo in postavitev sončne elektrarne prepustimo profesionalcem, ki se na ta posel spoznajo. Tudi materiali, iz katerih je sončna elektrarna izdelana, so dodelani do potankosti in zelo nezahtevni za vzdrževanje, zato za vzdrževanje modulov ne potrebujemo posebnega znanja. Življenjska doba sončnih zbiral lahko ob rednem vzdrževanju doseže tudi do 30 let ali celo več.

3. Zaslužek:

Za domača gospodinjstva so zagotovo najbolj zanimive domače sončne elektrarne, ki jih priklopimo na električno omrežje lokalnega elektrodistributerja. To nam omogoča, da vso elektriko, ki jo dobimo s pomočjo sončne energije, prodamo in si s tem v začetnih nekaj letih povrnemo investicijo, nato pa samo še opazujemo, kako denar kaplja v naš žep. Sončni moduli, ki pretvarjajo sončno energijo v elektriko, namreč proizvajajo enosmeren električni tok, ki se nato v razsmerniku pretvori v izmenični tok. Tega nato pošljemo v električno omrežje, saj je primeren za uporabo v gospodinjstvih, elektrodistributer pa nam to plača. Naš zaslužek je odvisen le od vremena. Nekatera gospodinjstva pravijo, da jim sončna elektrarna na mesec doprinese kar nekaj sto evrov v družinski proračun. To pa je že vrednost, o kateri se splača razmisliti, kaj ne?

Rotacijski mulčerji so izdelani iz kvalitetnih jeklenih materialov, robustni in antikorozijsko zaščiteni. Preberi več …

Objave iz iste kategorije: