Optimalni izkoristek solarnega panela

Izkoriščanje sončne energije za tvorbo elektrike ima zagotovo veliko prednosti, ima pa tudi nekaj pasti, v katere se oseba, ki je pri tem neizkušena, hitro ujame. Mnogi se v postavitev sončne elektrarne podajo brez poprejšnjega premisleka, kar jih lahko na koncu drago stane. Ni namreč vseeno, kako je sončna elektrarna postavljena. S pravilno postavitvijo in ustrezno regulacijo lahko izkoristek sončne elektrarne povečate za nekajkrat, če pa na te faktorje pozabite, se vam lahko hitro zgodi, da za povrnitev začetne investicije potrebujete bistveno več časa.

Sončna elektrarna je lahko sestavljena le iz enega panela oziroma modula, lahko pa sestoji iz več takšnih enot,
Nameščanje solarnega panela

Ko govorimo o izkoristku sončne elektrarne imamo v mislih izkoristek solarnega panela. Sončna elektrarna je lahko sestavljena le iz enega panela oziroma modula, lahko pa sestoji iz več takšnih enot, ki so med sabo povezane. Ko se podamo na pot izkoriščanja sončne energije nas zagotovo najbolj zanima podatek o tem, kakšen tok je naš sončni panel sposoben oddajati. Govorimo o optimalnem električnem toku, ki nastaja pri polnem sončnem sevanju ter pri najbolj ustreznem kotu, pod katerim sončni žarki padajo na solarni panel. Že sami lahko vidite, da je za dober izkoristek sončnega panela pomembnih kar nekaj faktorjev, zagotovo pa je najpomembnejši kót, pod katerim sončni žarki padajo na naše sončne celice.

Če je kót, pod katerim sončni žarki padejo na sončni modul, previsok ali prenizek, naša sončna elektrarna ne izkorišča vsega potenciala, ki ga ima na voljo. To pomeni, da ne pridelamo toliko elektrike, kot bi je lahko drugače, saj sončni žarki padajo mimo naših sončnih celic. Sonce čez nebo potuje od vzhoda proti zahodu, na svoji poti pa potuje v obliki krivulje. Če so naši sončni moduli zasidrani v le enem položaju, njihov potencial izkoristimo le v delu dneva, ostali čas pa je za nas praktično izgubljen, saj sonce ne obseva sončnih celic. Danes imamo za sprotno uravnavanje kota na voljo solarni sledilec, ki skrbi za to, da je sončni panel vedno obrnjen proti tistemu delu neba, od koder do nas doteka največ sončne svetlobe.

Solarni sledilec tako naše sončne module tekom dneva obrača proti soncu oziroma v primeru, da so nebo prekrili oblaki, proti najsvetlejšemu delu neba,. Če teorijo pripeljemo v prakso, lahko rečemo, da je za največji izkoristek najbolje, da sončni modul postavimo tako, da je obrnjen proti jugu pod osnovnim kotom 30 stopinj. Solarni sledilec, za katerega je dobro, da lahko modul obrača v vse smeri (tako horizontalno kot tudi vertikalno), pa bo nato poskrbel, da se bo sončni modul tekom dneva obračal za virom svetlobe, tako pa bomo izkoristili vsaj 25% več sončne svetlobe, kot pa drugače. Tako s pomočjo solarnega sledilca poskrbimo, da naše sončne module izkoristimo kar se da maksimalno in v času, ko je sonce na nebu, pridelamo kar največ elektrike.

To, da iz sončne energije potegnemo kar največji izkoristek, pa je že v začetku bil naš glavni cilj in ravno zaradi tega smo se odločili, da bomo postavili sončno elektrarno. Če elektriko prodajamo elektro-distributerju, nas zagotovo zanima čim večji izkoristek sončne energije, saj bomo le tako ustvarili največ električne energije. Več elektrike kot bomo ustvarili, več je bomo lahko prodali distributerju in konec meseca bo naš družinski proračun večji.

Objave iz iste kategorije: