Sončni sledilec

Sončna energija je izraz, ki opisuje različne načine pridobivanja energije iz sončne svetlobe. Danes to energijo imenujemo tudi »zelena« energija, saj je, v nasprotju s klasičnimi postopki pridobivanja energije, čista, obnovljiva in ne obremenjuje okolja s stranskimi produkti, ki nastanejo pri procesu tvorbe energije.

O koristnosti in možnosti uporabe svetlobe kot vira za energijo priča tudi narava sama. Rastline so že dolgo pred nami spoznale, da lahko s sončno svetlobo pridelajo energijo, ki jo nato skladiščijo v obliki rezervne hrane. Ta proces imenujemo fotosinteza. Ljudje smo za to, da smo ugotovili, da nam Sonce nudi še kaj več kot samo porjavelo kožo, sicer potrebovali nekaj več časa, a danes je uporaba sončne energije v porastu. Sončne celice in kolektorje danes najdemo že na skoraj vsakem koraku, njihov izkoristek pa lahko krepko povečamo, če poleg njih uporabimo še sončni sledilec.

Obračanje sprejemnika po soncu pa je naloga, ki jo opravi sončni sledilec
Sončni sledilec

Noben sončni sprejemnik ne bo deloval optimalno, če ne bo v stiku s sončnimi žarki. Pomembno je, da ti na sprejemnik padajo čimbolj pravokotno, saj je tako izkoristek maksimalen. Zamislite si, da sončni sprejemnik postavite v neko lego in da ga v njegovi legi fiksirate. Vam je že jasno, da na takšen način zamudite ogromno sončne svetlobe, ki bi jo lahko drugače izkoristili? Sonce vsak dan potuje od vzhoda proti zahodu in če je sončni sprejemnik fiksen in se ne more premikati, boste izkoristili le del sončne svetlobe. Tehniki so hitro ugotovili to pomanjkljivost in se prav tako hitro spomnili rešitve. Sončni sprejemnik se mora obračati po soncu, tako kot to počnejo sončnice. Obračanje sprejemnika po soncu pa je naloga, ki jo opravi sončni sledilec. Sončni sledilec tako poskrbi, da je sončni sprejemnik ves dan obrnjen proti soncu oziroma, če sonca ni, proti najsvetlejšemu delu neba. Tako sončni žarki na sprejemnik vedno padajo pod pravim kotom. Na takšen način je izkoristek sončne energije največji, kar se občutno pozna pri proizvedeni energiji. Izkoristek sončnega sprejemnika je ob uporabi sončnega sledilca lahko tudi do 20% večji kot pa brez njega.

Kako deluje sončni sledilec

Sama sestava sončnega sledilca ni tako zahtevna, kot bi mogoče mislili. V osnovi potrebujemo samo premično nosilno konstrukcijo, na katero je vgrajen en ali tudi dva reduktorja. Enosmerni elektromotor omogoči obračanje konstrukcije po eni ali obeh oseh. Premikanje lahko poteka samo v smeri vzhod-zahod (ena os), lahko pa poteka še v vertikalnih smereh (dve osi), saj sonce čez nebo nikoli ne potuje v ravni črti. Takšen način premikanja sončne celice po dveh oseh omogoča maksimalen izkoristek sončne energije. Manjka nam samo še naprava, ki vklopi motor za premikanje po oseh. Ta naprava mora zaznati, kdaj so sončne celice obrnjene proti soncu in kdaj je potreben premik celic po oseh.

Planet, ki smo ga dobili od naših prednikov, smo kar dodobra uničili in če bomo nadaljevali tako, prihodnost zagotovo ne bo zelena. Pametno je, da za okolje poskrbimo na vseh področjih našega življenja. Eno izmed področij je tudi uporaba alternativnih virov energije, kar sončna energija zagotovo je. Če jo želite izkoristiti kar se da učinkovito, potem je sončni sledilec, ki ga namestite ob vaše sončne celice, kolektorje in druge sončne zbiralce resnično prava izbira. Ne samo, da se bo s tem povečal izkoristek vaših sončnih zbiralcev, ampak vam bo zato hvaležno tudi okolje, saj boste potrebovali manj energije iz drugih neobnovljivih energetskih virov.

Objave iz iste kategorije: