Izkoriščanje sončne energije

Sončna energija je eden izmed mnogih obnovljivih virov energije na našem planetu, ki ga človeštvo pozna že stoletja. Dobra stvar sončne energije je, da je, v nasprotju z drugimi viri obnovljive energije, kot sta na primer voda ali veter, prisotna skoraj povsod na svetu. Najboljša stvar pa je, da je sončna energija na Zemlji prisotna v zelo velikih količinah. Količina sončne energije, ki obseva naš planet, je trenutno kar 10.000-krat večja od naših trenutnih letnih potreb po energiji. Če bi znali izkoristiti vsak sončni žarek, ki pade na naša tla, bi s čisto in okolju prijazno proizvodnjo energije lahko hitro pokrili vse letne potrebe po energiji.

Sončna energija je eden izmed mnogih obnovljivih virov energije na našem planetu,
Sončna energija je vse bolj popularna

Izkoriščanje sončne energije poznamo že od začetka naše vrste. Seveda je bila ta energija najprej izkoriščena z namenom ogrevanja in osvetljevanja stanovanjskih površin. Takšen, pasiven način izkoriščanja energije se uporablja še danes, saj vsakdo raje postavi hišo na sončno stran in tako pozimi prihrani nekaj denarja pri stroških kurjave. Naslednja faza izkoriščanja sončne energije je bilo ogrevanje sanitarnih voda. To poteka s pomočjo sončnih kolektorjev oziroma zbiral, v katerih se voda segreje in je nato možna za nadaljnjo uporabo.

Zadnje čase pa postaja vedno bolj popularno izkoriščanje sončne energije za proizvodnjo električne energije. Skoraj v vsaki vasi lahko danes najdemo vsaj eno domačo sončno elektrarno, ki lastniku tekom celega leta proizvaja električni tok. Takšno izkoriščanje sončne energije je zagotovo najčistejše, kar je ena izmed ključnih prednosti. Izkoriščanje sončne energije s pomočjo sončnih celic ne proizvaja nobenih plinov ali prašnih delcev, ki jih lahko najdemo pri termoelektrarnah.

Pridobivanja energije s pomočjo sončne svetlobe se lahko lotimo na dveh nivojih. Lahko se odločimo, da bomo na takšen način z elektriko oskrbovali naš vikend na morju ali v gorah, kjer nismo priključeni na električno omrežje. Sončne celice, ki jih namestimo, so dovolj močne, da pokrijejo naše potrebe po elektriki. Lahko pa se odločimo za večjo investicijo in si postavimo našo lastno sončno elektrarno. Ta nam bo omogočila, da bomo doma proizvajali toliko elektrike, da jo bomo lahko prodajali elektro-distributerju, ki nam bo zanjo plačal. Na takšen način si lahko v nekaj letih povrnemo začetno investicijo, nato pa nam je izkoriščanje sončne energije dodaten vir zaslužka, ki iz meseca v mesec debeli našo denarnico.

Izkoriščanje sončne energije je zagotovo področje, ki je zelo perspektivno in ki v sebi skriva še veliko potenciala. To spoznavajo mnogi izmed nas, ki se odločajo, da bodo sami oskrbeli svoj vikend z energijo ali pa na čist in eko način zaslužili nekaj dodatnega denarja.

Objave iz iste kategorije: